HAZOP & LOPA

Startpunt
Als verantwoordelijke voor process en veiligheid binnen het projectteam bleek al snel dat methodieken zoals HAZOP (HAZardous OPerability study) wel bekend waren, maar niet consequent werden toegepast. Het mogelijke vervolg, een LOPA (Layers of Protection Analysis) was nieuw voor deze klant.

Weerstand
Initieel bleek er weerstand te zijn om een HAZOP studie uit te voeren op een belangrijk en potentieel gevaarlijk onderdeel in de keten van de staal productie. Men had zelf een jaar eerder een studie uitgevoerd. Dit leek een HAZOP, maar had meer weg van een HAZID. Door persoonlijke beinvloeding bleek het uiteindelijk toch mogelijk te zijn om het voordeel van de twijfel te krijgen.

Goede voorbereiding
Om je ‘eigen vlees’ niet te keuren is voor de HAZOP een, via het eigen netwerk eveneens ervaren, HAZOP voorzitter ingehuurd. Van te voren uiteraard goed de methodiek doorgesproken. Dit zou, zo bleek achteraf, mede de HAZOP ‘standard’ gaan worden voor deze multinational.

Zelf laten ervaren
Binnen een aantal HAZOP sessies groeide bij de operationele afdeling de eigen overtuiging dat er een duidelijke meerwaarde was gecreerd. Dit gaf het perfecte platform om ook de tweede stap te zetten en hen mee te nemen naar de LOPA.

Resultaat
De operationele afdeling heeft als gevolg van de HAZOP en LOPA haar bestaande processen verbetert op het gebied van veiligheid. Ook is er veel meer besef in inzicht in de relatie en verschillen tussen ‘control’ en ‘safeguarding’. HAZOP en LOPA vormen nu een vast onderdeel van de veiligheidsmethodieken binnen deze afdeling.

Meer projecten

Bekijk alle projecten